štvrtok 9. februára 2012

Energetická hospodárnosť budov a stavieb - energetický certifikát


Vo svete sa čoraz intenzívnejšie vedie diskusia o najefektívnejších riešeniach v súvislosti s rastúcimi požiadavkami krajín na energie v kontraste s ich obmedzenými zdrojmi. Mnohé krajiny už čelia aj jej nedostatku. Výsledkom tohto stavu bolo zintenzívnenie procesu efektívnejšieho využívania zdrojov energie.


V záujme riešenia uvedeného problému bolo rozhodnutie viacerých štátov vykonať energetickú certifikáciu budov a bytov s cieľom objasniť skutočnú tepelnú záťaž na systém vykurovania, ventilácie a dodávku teplej vody. Uvedené zistenia a merania sa stali základom realizácie energeticky úsporných riešení – opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti / hospodárnosti budov.

Povinnosť vyhotoviť  energetický certifikát je daná smernicou EÚ o energetickej hospodárnosti budov 91/2002/EC a jej aktualizovanou verziou 31/2010/EU. Energetická certifikácia a vypracovávanie energetických certifikátov podľa EU bola dokonca implementovaná aj do legislatívy viacerých krajín, ktoré nie sú člemni EÚ.

Energetický certifikát obsahuje údaje ako napr. spotreba tepelnej energie na vykurovanie, ventiláciu a ohrev teplej vody pre budovu na základe skutočných alebo definovaných tepelných vlastností vonkajšieho plášťa, skutočného počtu ľudí bývajúcich / pracujúcich v budove a normatívnych požiadaviek na výmenu vzduchu, vypočítaných tepelných ziskov zo slnečného žiarenia a vnútorného tepla a stav automatickej regulácie vykurovania.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára