streda 8. februára 2012

Energetická hospodárnosť budov – zvýšenie efektívnosti vykurovania v obytných domoch - príklady

Jedným z efektívnych riešení energetických úspor v rámci zvyšovania energetickej hospodárnosti pri rekonštrukciách existujúcich budov, ako aj v rámci výstavby nových, je inštalácia termostatov na prívode k vykurovacím telesám. Týmto sa zabezpečí individuálna automatická dávkovanie tepla do miestnosti podľa nárokov jej obyvateľov / užívateľov. Ak sa má zvýšiť efekt tohto riešenia, potom je vhodné, aby sa zabezpečilo aj individuálne meranie množstva tepla spotrebovaného v jednotlivých miestnostiach.  Inak užívateľa / obyvateľa bytu / miestnosti nič neobmedzuje, aby miestnosť vetral intenzívne a tým aj podstatne zvyšoval spotrebu tepla.

Platí, že nič na svete nie je zadarmo. Tak aj pri častom vetraní sa čerstvý vzduch bude zohrievať za cenu väčšieho množstvo tepelnej energie a otvorí sa termostatický ventil. Logicky majiteľ bytu bude mať vyšší účet za dodávku tepla a nepochybne si premyslí, ako často otvárať okná.

V zimnom období vzduch v budovách so starými drevenými oknami cirkuluje cez veľký počet štrbín a škár v okenných rámoch a parapetných doskách, resp. medzi rámom okna a murivom v dôsledku poškodeného alebo  chýbajúceho tesnenia.

Moderné plastové a hliníkové okná a dvere už majú veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Sú vhodné pre nízkoenergetické domy, pasívne domy a budovy. Tepelnú a akustickú  izoláciu  zabezpečuje rovnako aj vysoko kvalitné termoizolačné dvojsklo. 

Čerstvý vonkajší vzduch sa do miestnosti dostáva prostredníctvom  ventilačných mechanizmov (avšak jeho množstvo závisí od smeru a sily vetra, zároveň je nutné počítať aj s prienikom vonkajšieho hluku). Súčasná ponuka trhu izolačných okien a dverí umožňuje ich vybavenie samoregulačnými klapkami, regulujúce prívod vzduchu v závislosti na aktuálnych poveternostných / klimatických podmienkach.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára