streda 8. februára 2012

Energetický certifikát - cena a jeho platnosť

Energetický certifikát poskytuje informácie o osobe, ktorá spracovala hodnotenie. Podľa platnej legislatívy SR energetický certifikát môže spracovať iba odborne spôsobilá osoba, ktorá má živnosť na túto činnosť alebo právnická osoba, v ktorej je zamestnaná osoba odborne spôsobilá podľa miest spotreby. Zoznam odborne spôsobilých osôb je k dispozícii na internete. 


Platnosť energetického certifikátu

V prípadoch, akými sú kúpa budovy alebo prenájom budovy, resp. domu je nutné získať energetický certifikát o jej energetickej hospodárnosti. Energetický certifikát je platný 10 rokov.

Energetický certifikát – cena

Na trhu pôsobi viacero spoločností a odborne spôsobilých osôb, ktoré sa zaoberajú energetickou certifikáciou. Ak je k dispozícii cenová ponuka a referencie od viacerých firiem, resp. živnostníkov, uľahčí to rozhodovanie, s kým spolupracovať. Cena energetického certifikátu bude, pochopiteľne, závisieť od veľkosti stavby, jej lokality a ďalších špecifík.

Príklady budov, keď

a.      energetický certifikát je potrebný

  • budova má strechu a steny a spotrebováva energiu na kúrenie, klimatizáciu alebo nútenú ventiláciu;
  • budova pozostáva zo samostatných jednotiek a každá z nich má vlastné kúrenie, potom pre každú jednotku bude vypracovaný energetický certifikát.


b.      energetický certifikát nie je potrebný

  • dočasné budovy, ktoré budú využívané počas obdobia menej ako 2 roky;
  • samostatné budovy s celkovou úžitkovou plochou menšou ako 50 m2, využívané   na poskytovanie ubytovanie pre jednu domácnosť;
  • priemyselné stavby, dielne a nebytové poľnohospodárske budovy s malou   spotrebou energie;
  • záhradný prístrešok, ak nie je vybavený kúrením, nepotrebuje energetický certifikát.


Každopádne je účelné a vhodné poradiť sa o tom, či v konkrétnom prípade a pre ten-ktorý typ stavby je vyžadovaný energetický certifikát, s odborníkom pre danú oblasť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára