streda 8. februára 2012

Energetická hospodárnosť budov – zvýšenie efektívnosti systému vykurovania - príklady



Mimoriadne efektívnym opatrením z pohľadu úspory energie v prepočte na jednotku vložených nákladov je samoregulácia systému kúrenia.

Samoregulácia vykurovania je spojená s priblížením výroby teplej vody k miestam spotreby. Inými slovami, ide o postupný prechod od centrálnej dodávky tepla do viacerých budov - centrálna kotolňa, kotol - k stavu, keď  individuálna kotolňa je inštalovaná v každej obytnej budove. Prínosy uvedeného opatrenia sú: účinnosť vykurovania sa zlepší, ako aj kvalita a spoľahlivosť dodávky teplej vody.

Aj napriek nárastu počtu zariadení, ktoré bude nutné  nainštalovať v každej budove – individuálnej kotolni, cena dodávky tepla realizáciou tohto opatrenia zlacnie. Odbúrajú sa náklady spojené s prekládkou horúcovodného potrubia v rámci jednotlivých sídlisk / obytných štvrtí, znížia sa tepelné straty a dodatočné náklady na elektrickú energiu potrebnú na prečerpávanie / dodávku tepla. V neposlednom rade sú aj dodatočné úspory tepla pri zavádzaní optimálnych systémov automatického vykurovania. Vykurovací systém individuálnej kotolne a s ním spojené obstarávacie náklady, výdavky na modernizáciu a údržbu sú nižšie v porovnaní s nákladmi na rozsiahle generálne opravy centrálnych teplární. Tieto zahŕňajú taktiež prekládku rozvodných sietí v obytných štvrtiach, sídliskách od miesta výroby tepla k budovám ako aj údržbárske / servisné práce súvisiacie s distribúciou tepla individuálnym zákazníkom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára