streda 8. februára 2012

Energetický audit


Čo znamená energetický audit

Zostaveniu energetického certifikátu musí predchádzať energetický audit budovy. Energetický audit pozostáva z merania na vonkajšom povrchu vykurovanej časti budovy s dôrazom na oblasť okenných otvorov s orientáciou na rôzne svetové strany.

V závislosti od konštrukcie okien a obývanosti miestností stanovuje sa hodnota prieniku vonkajšieho vzduchu, typ kúrenia a schému jeho pripojenia k teplovodným sieťam, využitie prostriedkov samoregulácie.

Tieto merania sú podkladom pre výpočty k vypracovaniu energetického certifikátu.
Pred vyšpecifikovaním opatrení zameraných na zníženie spotreby energie je potrebné vykonať pozorovanie / monitoring miest možných tepelných únikov. Sú nimi rozbité okná schodiskových priestorov, pivníc, miestností pre odkladanie bicyklov, detských kočiarov a pod., samozatváracích mechanizmov vonkajších vchodových dverí, dverí vonkajších priechodov cez loggie a východy na strechu – ako aj režim fungovania ústredného kúrenia a dodávky teplej vody. Rovnako dôležité je aj včasné odstránenie nedostatkov vo fungovaní systémov, nakoľko úspory energie sú spojené predovšetkým so  znížením nadmernej spotreby tepla. Nie sú vylúčené lokálne odchýlky (v jednotlivých miestnostiach) v zabezpečení požadovaných parametrov, ktoré predtým kompenzovala  zvýšená spotreba tepla v celej budove.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára